masal oku Günlükler

Çağdaş yazarlar ve eğitimciler, ananevi masalları nite çağdaş eğitimsel yaklaşımlarla harmanlamaktadırlar?

En önemlisi de öğrendiklerini behemehâl birilerine anlatma isteği duymalarıdır. Bu evetşlardaki çocuklar kucakin bundan sonra resimli kitaplardan ziyade resimsiz kitaplar daha düzgün olacaktır. Bu şekilde okuduklarını kafalarında canlandırarak ayırtındalık ve imijinasyon doğrusu görselleştirme yeteneklerini geliştireceklerdir.

Hassaten, bu makaleda, masalların çocukların birey zekasını nasıl geliştirdiği ve onlara içtimai bileğerlerin elbette aktarıldığı incelenecek.

Yalın kat ve anlaşılır dil yararlanmaı, masalların çocuklar tarafından kolaylıkla uyma edilmesini ve anlaşılmasını esenlar.

Antrparantez, bu makaslamakda, masalların çocukların romanesk zekasını ve toplumsal becerilerini nasıl desteklediği ve sağtöresel bileğerlerin kavranmasına elbette yardımda bulunduğu incelenecek.

Çocukların ekol çağında ve sonrasındaki hayat yaşantısında da betik okuyan bir fert olabilmesi yürekin behemehâl bu alışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne denli ona prototip olursanız o da kitaplara olan alışkanlığını haydi haydi kazanacaktır.

Ezop masalı: Kükremek kralın sarayıDönemin birinde ormanın dibinde evetşarmış bir arslan kral. Bakalım, neler masal oku gelmiş başına?

Sarayın bahçesinde güvercini kestikleri konum kıpkırmızı dem olmuş. Kanların olduğu yerde o anda kocaman bir servi ağacı meydana gelmiş.

Hakim Büyük baba’nin evinde gelen konuklara meleklerin hizmet etmiş olduğu, aşındırmak yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her gelen misafir, istediği derece kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Bilgili Cet’ye…

Bir varmış bir yokmuş, önceki gün içinde kalbur saman ortamında yemyeşil dikmelarla kaplı bir ormanda, bedduaşap bir evde yaşayan tavşan…

Güller bile dile gelip hep bir ağızdan deve yanıt vermişler: Sen tenezzül edip de bir sıra olsun bizi koklamadın. Her vakit “dikenli güller” niteleyerek hakaret ettin.

Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, ırmak kenarındaki ağaçta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, ağaçların dallarında…

Hay aptal kız hay, demiş, bir defa başını kaldırıp da ağaca baksaydın, o vakit kimin kalburüstü olduğunu anlardın!

Her hikaye, onlar yürekin rahatlatıcı bir macera, her sahife salim bir uykuya hakikat atık bir girişim olacak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *